Fonautograf – prvi uređaj za snimanje zvuka

Fonautograf je prvi poznati uređaj za snimanje zvuka. Izumio ga je  Francuz Édouard – Léon Scott de Martinville, a patentiran je 25. ožujka 1857. godine. Uređaj je putem vibracija prevodio zvučne valove u vizualne oblike na pocrnjelom papiru ili staklu.

743px-Phonautograph_1859

Namijenjen isključivo u laboratorijske svrhe proučavanja akustike, trebao je biti korišten za vizualna proučavanja i mjerenja ADSR-a i valnih oblika govora te drugih zvukova, ili određivanju učestalosti određenog tona usporedno s bilježenjem referentne frekvencije.

Očito, se 1870-ih nitko nije sjetio da snimke, nazvane fonautogramima, sadržavaju dovoljno informacija koje se, u teoriji, mogu ponovo koristiti. Budući da su zapisi fonautografa predstavljali beznačajne dvodimenzionalne linije, nije došlo do njihove reprodukcije.

Nekoliko fonautograma snimljenih prije 1861. godine bilo je uspješno reproducirano u zvučnom obliku 2008. skeniranjem i uz pomoć kompjutera koji su skenirane podatke pretvorili u video zapise.

“Au Clair de la Lune”, pjesma izvorno snimljena kao fonautogram na papiru. Vjeruje se da je ovo najstariji postojeći prepoznatljivi zapis ljudskog glasa. Izgleda da je otpjevani tekst prvi stih druge strofe strofi “Au Clair de la Lune, Pierrot répondit”. Snimka vjerojatno sadrži i početak pjesme “Au Clair de la Lune, mon ami Pierrot …”

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s